Opdrachten

School

 1. Wat vind je van de straffen die vroeger gegeven werden ? Vergelijk deze eens met de straffen die je nu van je juf of meester kunt krijgen?

 2. Vraag eens thuis aan je ouders of aan opa en oma hoe het bij hen was op school. Ontdek je gelijkenissen tussen hun schooldagen en de schooldagen in de Gouden Eeuw?

 3. Opdracht:

  Toen je wakker werd die morgen zag je gelijk dat er iets niet in de haak was. Wie zat daar zo aan je been te trekken? ‘Kom nou, kom nou, we komen te laat op school!’ zei het kind dat je zo hardhandig had wakker gemaakt.

  ‘Waar ben ik’, probeerde je nog… maar je kreeg alleen een vreemde blik van de vrouw die ook in de kamer aanwezig was. Dit was niet jouw kamer, niet jouw huis en ZEKER niet jouw familie!

  ‘Kom nou toch, je weet wat meester Adriaan doet met kinderen die te laat komen!’ schreeuwde het jongetje. Je stond op en schrok van de houten kom met pap die je voorgezet kreeg. Verdoofd liet je alles over je heen komen en voor je het wist was je buiten en liet je je mee trekken met het kind dat zei dat het je broertje was.

  Na een uur wandelen kwam je bij een gebouw. ‘We zijn er, nog net op tijd,’ zei je broertje opgetogen. Je stapte de school binnen, en wat je daar zag…

 4. Maak dit verhaal af. Doe dit op een apart blaadje, maak er ook een tekening of meerdere kleine tekeningetjes bij.

In de haven

 1. Wat is het verschil tussen vissers- en handelsschepen?

Een opdrachtenboek met alle vragen en opdrachten is hier te downloaden.