Inrichting huis

Huis van een rijke koopman in de Gouden Eeuw

Ik vertel jullie eerst maar eens hoe de rijke mensen wonen. De mensen die veel geld hebben, zoals koopmannen en ambachtslui, laten vaak een huis aan de gracht bouwen. Deze huizen zijn vaak groot en hebben en binnenplaatsje. Bij ons zijn de huizen veel smaller en hoger dan in jullie tijd. Ze zijn vaak ook mooi versierd met krulletjes en trapjes. Je hebt vast wel eens gehoord van een trap- en klokgevel. Dit zijn de versieringen boven aan een huis. De huizen van rijke mensen, zijn vaak mooier versierd en hebben een nette uitstraling. Bij de huizen aan de rechterkant op de foto zie je dat deze een trapgevel hebben.

Wij hebben geen huisnummers. Meestal staat de naam of het beroep van de bewoner op een speciale steen, die in de gevel gemetseld is. Zo kan men toch zien wie er woont.

Bij de rijkelui zijn de meeste kamers van het huis 'pronkkamers'. Dit zijn kamers waar niet in wordt gewoond. De bewoners wonen en werken meestal in het voorhuis, een kamer aan de straatkant.

Daarnaast is er ook een achterhuis met slaapkamers en een tuin. Op de slaapkamers vind je niet zulke bedden als bij jullie, maar wij slapen in een bedstee. Sommige mensen hebben het bed in de muur gemaakt, maar het kan ook een grote houten kast zijn waar een bed in is gemaakt.

Op de bovenverdieping vind je de studeerkamer, de ontvangkamer, de schilderijenkamer, de logeerkamers en de opslagkamers voor hout en turf. Niet alle mensen hebben al deze kamers in huis, maar de rijkere mensen wel. De hele arme mensen wonen vaak ook met meerdere gezinnen in een huis. Dit kan bij de rijke mensen ook zo zijn, maar dat zijn het de bedienden die ook in het huis wonen.