Kleding

gezin

Zoals je ziet op onze familiefoto hebben we hele andere kleren aan dan jullie. De vrouwen hebben vaak een schort aan, omdat je anders erg vies wordt van het koken en werken.

Verder hebben we redelijk veel lagen over elkaar aan. Dit is vooral tegen de kou. Mijn moeder en ik hebben allebei een mutsje op. Dit is om onze haren te bedekken en uit ons gezicht te houden. Bovendien is het ook lekker warm. Mijn vader heeft altijd een hoed op als hij naar buiten gaat.

De mannen hebben grote kragen aan hun jassen, dat heeft mijn vader ook, kijk maar.

De rijke mensen zien er iets anders uit. Zij hebben meer geld om mooie kleren te kopen. De kleding van de vrouwen is gemaakt van soepele stoffen, zoals satijn, linnen en wol. Hun kleren zijn versiert met kant, fluweel en hebben veel kleur. Het katoen voor de mantels is vaak mooi bedrukt. De meeste kleren zijn in de kleuren rood, blauw en goud gemaakt.

David George van Lennep (1712-97). Opperkoopman van de Hollandse factorij te Smyrna met zijn vrouw en kinderen Rijksmuseum SK-A-4127

Nieuw zijn de driekwart mouwen, waarbij de vrouwen ook weer armbanden kunnen dragen.

De mannen zien er een beetje slordig uit. Ze hebben veel pluimen en strikken op hun kleren en hoed.

De mode is erg sierlijk met veel randjes en plooien.

Frans Hals, De magere compagnie

De mannen van de schutterij hebben korte mantels om hun schouders met een brede kraag die stijf gemaakt is.

Daardoor staat de kraag mooi rechtop. Het is een mooi gezicht als ze over de wallen lopen. Ze hebben namelijk mooie hoeden met grote veren op.

Johannes Vermeer - Het melkmeisje - Google Art Project

Mijn moeder en ik hebben onze haren gewoon onder een doekje, maar de rijke vrouwen hebben hun haren in mooie pijpenkrullen over hun schouders hangen.


Achter op hun hoofd hebben ze een kapje dat vaak prachtig versierd is met parels. Sommige vrouwen willen graag veel haar hebben. Om het meer te laten lijken stoppen ze er veel nephaar tussen. Het lijkt mij niet lekker zitten, maar het ziet er soms erg mooi uit.

Johannes Cornelisz Verspronck - Margaretha Dicx (1634-1697) 125N09601 96HZQ