Voedsel

Kar met voedsel

Op het platteland buiten onze stad wordt veel voedsel verbouwd. De vrouwen van het platteland komen op de markt hun waren verkopen. Je kunt bijvoorbeeld boter, room, vis en eieren kopen. De boter en de room worden gemaakt van melk. De koeien geven per dag ongeveer 5 liter melk, dat zijn voor jullie 5 pakken melk. Dit is veel minder dan wat jullie van jullie koeien krijgen. Van deze melk wordt ook kaas gemaakt.Ook wordt er graan en koren op de markt verkocht. De bakkers maken hier broden van, die wij kunnen kopen. Het is voor de boeren verboden om buiten de stad voedsel te verkopen. Dit staat in een wet die de 'order op de buitennering' heet.

Andersom mogen de winkels en handelaren in de stad ook niks op het platteland verkopen. De boeren komen daarom ook vaak naar de stad om allerlei voedsel te kopen. Op de grote markt in onze stad kun je veel verschillende dingen kopen zoals, zout, rozijnen, beschuit, brandewijn, specerijen, suiker en stroop.

Rijk en arm eten

Van de beste tarwe maken de bakkers witbrood. Dit witbrood is alleen voor de rijke mensen. Ik heb er wel eens een klein stukje van gehad, toen ik bij de bakker was. Het smaakt heel anders als ons roggebrood.

De mensen die ook geen roggebrood kunnen betalen, eten vaak koeken en pap. Deze koeken en pap zijn gemaakt van boekweit. Dit is ook een soort graan, dat alleen op de schraalste grond groeit. Wij eten ook veel pap en koek, maar vaak hebben we een keer in de week roggebrood.

Wat eten wij op een dag?

’s Morgens als het brood uit de oven komt, blaast de bakker op zijn hoorn om aan de mensen te laten weten dat ze kunnen komen. Ook de melkboer maakt een rondje door de stad. Ik haal iedere morgen een beetje melk en koek of een stuk roggebrood.

fruitschaal

Het ontbijt van veel mensen bestaat uit; roggebrood, boter, kaas, eieren, vlees, melk, bier of een neutje jenever. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar soms het een en soms het ander.Rond een uur of 12 gaan we middageten. We eten dan vaak vlees van een os, een varken of gevogelte. Vis eten we ook. De goede vis uit de zee en rivieren is voor de rijke mensen en de resten voor de armen.

Bij het vlees eten we niet veel groente, dit vindt men bokkenvoer. We eten wel wortelen en uien. Soms eten we kool, maar men zegt dat dit zorgt voor een slecht humeur en gekke bewegingen in je maag.

De rijke mensen eten vaak een bordje sla voordat ze gaan eten. Dit is om de maag te verkoelen. Ze eten ook wel eens rauwe andijvie.

Fruit eten we niet veel, omdat men zegt dat je hier niet oud van wordt. Bij de rijke mensen worden de resten van het middageten verwerkt in ragouts, pasteien en moezen. Om vier uur eten de mensen dit op. Verder eten de rijke veel wafels, suikergoed en taart.

Voordat we gaan slapen, eten we vaak nog pap of rijstebrij in zoete melk. Dit is lekker warm voor het slapen.