Kunst en schilders

Ik zal jullie eens iets vertellen over schilders. Onze buurman is toevallig een schilder. Hij schildert veel portretten voor de rijke kooplieden.

Zij willen graag een schilderij van zichzelf of van hun schip aan de muur van hun herenhuis hangen. In elke stad wonen wel een paar knappe schilders.

De meeste schilders hebben een aantal leerlingen, die het vak bij een goede meester willen leren.

Zeeslag

Zeeslagen

Een paar schilders zijn in jullie tijd heel beroemd geworden. Bijvoorbeeld Willem van de Velde en zijn zoon Willem junior. Zij schilderen prachtige zeeslagen. Soms gaan ze zelf mee aan boord om alles met hun eigen ogen te kunnen zien. Meestal maken ze thuis hun schilderijen. Als je nog meer schilderijen wil bekijken over zeeslagen, dan moet je maar op het schip hiernaast klikken.

Nachtwacht van Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht van Rembrandt van RIjn

Frans Hals en Rembrandt Harmenszoon van Rijn zijn ook erg goed in het schilderen. Ze schilderen veel portretten.

Hiernaast zie je het beroemde schilderij van Rembrandt "De Nachtwacht". In jullie tijd is dit schilderij te bekijken in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Wil je een verhaal lezen over Rembrandt en zijn leerling Samuel, klik dan hier.

Het Vrolijke Gezin van Jan Steen

Stillevens

Schilders schilderen veel verschillende dingen, zoals portretten en zeeslagen. Sommigen schilderen ook alleen een paar voorwerpen, bijvoorbeeld een fruitschaal of een mooie vaas met bloemen. Zulke schilderijen worden 'stillevens' genoemd.

Op de schilderijen van Jan Steen staan hele andere dingen. Je zou die schilderijen 'lawaailevens' kunnen noemen, want hij schildert het leven van de 'gewone mens' met de rommel die ze maken en al het kattenkwaad dat ze uithalen.

Onze buurman is niet echt een bekende schilder en woont daarom ook op een zoldertje. Hij krijgt niet veel opdrachten en verdient daardoor weinig. Al zijn z’n schilderijen niet erg groot, het zijn toch meesterwerkjes.

Klik op het schilderij hiernaast en je ziet allerlei vrolijke dingen. Als je op het schilderij een vierkant getekend ziet staan, kun je daarin klikken om in te zoomen.

Portret van een meisje in het blauw, Johannes Cornelisz. Verspronck, 1641

Portretten

We hebben nog geen fototoestel zoals in jullie tijd. Als je dus een afbeelding van jezelf of van je kinderen wil hebben, dan kun je een portret laten maken door een schilder.

Het laten maken van zo’n schilderij is wel erg duur, daarom zie je bij rijke mensen meer portretten en schilderijen dan bij de gewone burgers.

De rijke mensen willen ook vaak een afbeelding van een gebeurtenis bijvoorbeeld van een huwelijk of een geboorte. Hier krijgen schilders dan ook veel opdrachten van.

Door deze portretten weten jullie nu hoe wij in die tijd er uit zagen. Maar vergis je niet, meestal zie je alleen maar rijkelui op de schilderijen staan. Klik maar op het meisje hiernaast.

Landschap

Landschappen Onze buurman schildert vooral landschappen. Hij gaat net als de andere schilders echt in de natuur kijken hoe de dingen eruit zien.

De meeste schilders besteden veel aandacht aan de lucht in het landschap. De mensen zijn vaak niet belangrijk.

Wil je meer landschappen zien? Klik dan op het schilderij.