Opdrachten

Baby's

 1. Wat is tegenwoordig de vervanger van het 'suikerdotje'?

 2. Zou je liever in een bedstee slapen of in je eigen bed? Waarom?

 3. Opdracht: Maak een ‘kloppertje’. Hier heb je natuurlijk een houten plankje nodig. Heb je die niet dan kun je ook een ontwerp voor een kloppertje maken.

Kleding

 1. Maak eens een vergelijking tussen de kleding van rijke en arme mensen. Doe dit als volgt :
  Kleding arme mensen Kleding rijke mensen
  1. 1.
  2. 2.
  3. 3.

 2. Opdracht: Maak een aankleedpop van papier met kleding die iemand uit de Gouden Eeuw aangehad zou kunnen hebben.
  Je mag de tekening uit het werkboek als basis gebruiken (teken zelf de voeten er bij) maar je mag het ook helemaal zelf doen.

Inrichting huis

 1. Vergelijk de inrichting van je eigen huis eens met een huis uit de Gouden Eeuw. Welke veranderingen hebben er plaatsgevonden?

 2. Opdracht: Ontwerp je eigen 'gevelsteen'. Vermeld daarop : Je naam, je beroep (zelf verzinnen) en je geboortedatum. Maak er mooie versieringen bij! Maak dit ontwerp op een apart blaadje.

Voedsel

 1. Waarom heeft men in de Gouden Eeuw de wet 'Order op de buitennering' ingevoerd??

 2. Wat vind je van het fabeltje dat je van fruit eten niet oud wordt? Denken we daar vandaag de dag nog zo over? Leg je antwoord uit.

 3. Opdracht: Stel een menu samen met een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert dat rijke mensen in de Gouden Eeuw gegeten zouden kunnen hebben. (Kijk in het werkboek)

Voedsel

 1. Waarom heeft men in de Gouden Eeuw de wet 'Order op de buitennering' ingevoerd?

 2. Wat vind je van het fabeltje dat je van fruit eten niet oud wordt? Denken we daar vandaag de dag nog zo over? Leg je antwoord uit.

 3. Opdracht: Stel een menu samen met een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert dat rijke mensen in de Gouden Eeuw gegeten zouden kunnen hebben. (Kijk in het werkboek hoe het ingedeeld moet worden)

Ziekten

 1. Wat is het verschil tussen een dokter en een chirurgijn?

 2. Geloof je in de geneeswijzen die men in de Gouden Eeuw toepaste? Denk hierbij aan de bloedkoralen ketting en het 'sterck waeter' op hennep.

 3. Als je een dagje mocht leven in de Gouden Eeuw, zou je dan een bezoekje willen brengen aan een 'geckenhuys'? Waarom?

 4. Opdracht: Schrijf een toneelstukje over een ziek kind, een vader, een moeder en een dokter uit de Gouden Eeuw. Zorg dat in het stuk duidelijk wordt welke ziekte het kind heeft en op welke manier de dokter het probeert te genezen.

Een opdrachtenboek met alle vragen en opdrachten is hier te downloaden.