Een avondje thuis

's Avonds is het vaak heel gezellig bij ons thuis. Wanneer het buiten nog licht is, spelen we vaak op straat. Het leven in de stad speelt zich 's avonds veelal af op straat. Wanneer het fijn weer is, zijn er veel mensen die de avond doorbrengen onder de luifel van het huis. Het is bij ons meestal heel gezellig.

Pijp roken in de gelaghkamer

Mijn vader rookt 's avonds dikwijls de pijp. Dan maak ik mij snel uit de voeten, want ik vind dat zo stinken. Mijn moeder is meestal aan het breien of borduren. Ze heeft laatst voor mijn verjaardag een oude jurk helemaal versierd met mooie borduursels, daar was ik heel erg blij mee.

Als de avondklok luidt, moeten we naar binnen. Mijn moeder maakt de kaarsjes aan of we gebruiken turf om een vuurtje te maken. In het grootste gedeelte van de stad is het 's avonds hartstikke donker. Op sommige plaatsen staan hele mooie lantaarns die iedere avond door de lantaarnontstekers aangestoken worden, ze branden op olie. De lantaarnontstekers moeten iedere dag ook de glazen van de lantaarns schoonmaken.

lantaarnaansteker - lantaarnontsteker
Ganzenbord

Meestal spelen we 's avonds spelletjes, ganzenbord is mijn lievelingsspel. We spelen ook vaak met kaarten, maar volgens mijn moeder vindt de kerk dit een 'zondig' spel. De regering heeft er zelfs een zware belasting op gelegd, maar we spelen het evengoed. De rijke mensen niet, zij dammen of schaken liever. Wil je zelf een spel spelen uit de Gouden Eeuw? Klik hier.

De kinderen van de rijke burgers worden 's avonds altijd naar buiten gestuurd, omdat de mensen bang zijn dat hun huizen vies worden. Als het donker wordt, moeten ook zij naar binnen. De jongens knutselen dan graag. Bij de meisjes heb ik wel eens gezien dat ze een houten tasje droegen met daarin een liedbundel. Als je 's avonds door de straten loopt, hoor je ze ook dikwijls zingen.

Kaartspel
Bestede

Om tien uur luidt de avondklok, het is tijd om naar bed te gaan. Voordat we gaan slapen moeten we altijd eerst onze handen en voeten wassen. Het water is niet echt zuiver, dus je wordt er niet echt schoner van, maar het geeft me toch wel een fris gevoel. Mijn moeder borstelt heel af en toe mijn haren, dit doet ze met haar vingers. Echte borstels zoals jullie die hebben, bestaan in onze tijd nog niet.

De rijke mensen hebben een kaptafel waar ze allerlei poedertjes en andere 'mooimaakspulletjes' op hebben staan. Meestal poederen ze hun gezicht en maken ze hun haar mooi. En niet te vergeten; een vleugje parfum om hun lichaamsgeur te verdoezelen.